Τα γυαλιά

Με αυτά τα γυαλιά διάβασε την Πολιτική Ανυπακοή, του Χ.Ντ.Θόροου.
Με αυτά διάβασε τους νόμους της πατρίδας του και της Βρετανίας και με αυτά έγραψε την πολιτική του διαθήκη.
Με αυτα κατανόησε την αδικία κι αποφάσισε να μοιραστεί το οραμά του χωρίς να γίνει ποτέ κάτι περισσότερο απο ένας πραγματικός ηγέτης, γυμνός με έναν μανδύα, λιπόσαρκος, μακριά απο κάθε πλούτο.
Με είδε τους οπαδούς του να στέκονται ακίνητοι μαζί του απέναντι στα ρόπαλα των αστυνομικών, κηρύσσοντας τη μη βια.
Με αυτα, τα πιο ευτελή, φτηνά γυαλιά στην εποχή του, έγραψε την ιστορία του καιρού και της πατρίδας του.
Αυτα τα γυαλιά τα κληροδότησε σε όλους μας.
Αυτα τα γυαλιά ανήκουν στην ανθρωπότητα.
Η αξία τους είναι τα ματια που είδαν απο μέσα τους.
Και η ματιά που έριξαν στον κόσμο.
Αυτα τα γυαλιά δεν εχουν καμιά χρηματική αξία. Κι ας τα αγόρασαν για 1,8 εκατομμύρια ευρώ. http://www.skai.gr/master_story.php?id=113463
Μπορεί να καταλήξουν έκθεμα μιας βιτρίνας σε ένα πλούσιο σπίτι η επιχείρηση, αλλά όποιος μπορεί πραγματικά να κοιτάξει μέσα απο αυτά τα γυαλιά δεν έχει ανάγκη κανέναν πλούτο.
Τον πλούτο τον έχει στο βλεμμα του.

buzz it!

11 σχόλια:

Aura είπε...

Δεν χρειάζεται να πατήσω τη σύνδεση. Το άκουσα το πρωί στο ράδιο. Για το ίδιο δε λέμε;Ωραία παρουσίαση του γεγονότος έκανες. Ο συμβολισμός με τα γυαλιά.
"Μας(τους) έβαλε γυαλιά" δεν θυμάμαι αν το έγραψες αυτό, αλλά εδώ κι αν του πάει:))

cynical είπε...

Δεν περιμενα τα συμβολα να πιανουν τοσο ψηλες τιμες! Ισως επειδη ειναι πεθαμενα.

Unknown είπε...

Όλα στην εποχή μας χάνουν την αξία μας.
Σου αφιερώνω το τραγούδι
http://www.youtube.com/watch?v=CbMeAOTPJzM

Spy είπε...

Δεν νομίζω να μπορεί άλλος πλέον να κοιτάξει μέσα από αυτά τα γυαλιά...

Nomad είπε...

Aura,

κι εμείς του τα βγαλαμε και τα βαλαμε σε πληρωμένη προθήκη, μεταβαλλοντας το σημαινον σε σημαινόμενο, την αγιότητα σε εικόνα και την ιδεα σε σκιά.
:)

Κυνικη,

ταριχευμένα, η καλύτερα νικημένα, αφου τα έχουν φορτώσει με την "αξία" που είχαν εκπαιδευτεί να κοιτούν μονο απο μακριά (χρημα).
:)

Παιδί της πλατείας,

καλως ηλθες. Δε νομίζω πως είναι σύμπτωμα εποχής. Νομίζω πως είναι σύμπτωμα του ανθρώπου ως είδος. Το φαντασμα στη μηχανή του.
:)

Κατασκοπε,

εγω παλι νομίζω οτι μπορεί ο καθένας. Αρκεί να καταλάβει τι σημαίνουν αυτα τα γυαλιά για την θεαση του κοσμου. Και φυσικά να θελήσει. Κι αυτη ακριβως είναι η δυναμη τους. Ο καθενας.
:)

Ανώνυμος είπε...

Α!Τα γυαλιά του Τζον Λένον!


Σελιτσάνος.

Ανώνυμος είπε...

"Αυτά τα γυαλιά τα κληροδότησε σε όλους μας.Αυτά τα γυαλιά ανήκουν στην ανθρωπότητα.Η αξία τους είναι τα μάτια που είδαν απο μέσα τους".
.........

Έτσι είναι.
Ωστόσο επειδή οι άνθρωποι πολλές φορές αισθάνονται την ανάγκη μέσω της "επίδειξης" κάποιου αντικειμένου να επιδείξουν την (νομιζόμενη) αξία τους
κι επειδή τα κληροδοτήματα σπουδαίων ανθρώπων είναι ακόμη μεγαλύτερος πειρασμός για τους μη σπουδαίους να αποκτήσουν μία ετερόφωτη λάμψη, μία λάμψη σαν να λέμε εξ αντανακλάσεως, θα' θελα να πιστεύω πως αυτός ο Ινδός επιχειρηματίας που τ΄αγόρασε γνώριζε πως :"αυτά τα γυαλιά ανήκουν στην ανθρωπότητα" και προκειμένου να μην τύχουν κάποιας μελλοντικής κακοποίησής τους, τα αγόρασε σ΄αυτό το τίμημα για να περιφρουρήσει αυτό που αυτά τα γυαλιά συμβόλιζαν.

Παρ΄ότι κατανοώ πως "η αξία τους βρίσκεται στα μάτια που είδαν από μέσα τους", φοβάμαι πως ο όποιος ευτελισμός τους στη συνέχεια "αφαιρεί" ή πιο σωστά πλήττει κάτι από το μύθο του ιδιοκτήτη.

Nomad είπε...

Σελιτσάνε,

ιμάτζιν ολ δε σλαμντογκς...

:ΡΡΡ

Σ οπως συμβολο,

ο μυθος του κομιστή κινδυνευει περισσότερο απο την πρεσβυωπία μας, νομίζω

:)))

Ανώνυμος είπε...

Από αυτό κινδυνεύει περισσότερο, κ.Νομάδα.

Για φανταστείτε όμως να έχουμε την πρεσβυωπεία μας, να μη μπορούμε δηλαδή να διακρίνουμε καλά ένα μύθο και αν τα καταφέρουμε κάποτε να τον ανακαλύψουμε, η ιστορία του "να΄ρχεται" με παράσιτα στα μάτια και στα αυτιά μας.

΄Ασχετοι ή σχετικοί (συνήθως σχετικοί) άνθρωποι να "διαρρηγνύουν τα ιμμάτιά τους" για το τί ήθελε ο" μύθος" να πει ενόσω ζούσε, να τους βλέπεις μετά θάνατον του να αναλύουν, να μιλούνε για έναν άνθρωπο οικειοποιούμενοι τη ζωή και το έργο του κι αυτός ανίκανος να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ, αλλά σε παρόμοιες περιπτώσεις θλίβομαι και σκέφτομαι:"δεν μπορούσε ο άνθρωπος πριν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο να διασφαλίσει τον εαυτό του και το έργο του από τους τυμβωρύγχους;"

Βάσκες είπε...

Άλλα τα μάτια του ινδού κι άλλα της Πακιστάνας.

Τα σέβη μου.

Ανώνυμος είπε...

Ορθογραφική "αποκατάσταση" των παρακάτω λέξεων:
πρεσβυωπία-ιμάτια-τυμβωρύχους

υ.γ. όποιος βιάζεται σκοντάφτει σε ανορθογραφίες

υ.γ2 ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ!!!
Μήπως δεν είναι απλή ίωση και πρέπει να πάρετε καμία αντιβιωσούλα κ. Νομάδα;