Το σύμβολο και ο λεκές

Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων εμείς καθόμασταν τα βράδια και ζωγραφίζαμε σκηνές απ' την αυριανή ευτυχία του κόσμου.
Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας.
Τ. Λειβαδίτης
~

Το ιστορικό απο Ιν.Τζιαρ:

Την παράδοση της ιστορικής σημαίας του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει το κόμμα, σύμφωνα με επιστολή του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση, σε απάντηση επιστολής του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ι. Μουτζούρη. Όπως σημειώνει ο κ.Ραγκούσης, η σημαία φυλάσσονταν μετά το 1974 με ευθύνη του μόνου νομιμοποιημένου φορέα, του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ ενώ από το 1980 η ΠΑΣΠ, λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, ανέλαβε ως η τότε πλειοψηφούσα παράταξη το καθήκον της φύλαξης. Στην επιστολή του ο γραμματεάς του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η απόφαση για τη φύλαξή της σημαίας έως ότου καταστεί δυνατή η εκλογή Κ.Σ. της ΕΦΕΕ ανήκει στα μέλη του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ τα οποία θα πρέπει ν’ αποφασίσουν για την αρμόζουσα λύση, είτε αυτή είναι η Βουλή των Ελλήνων, είτε το Ε.Μ.Π. είτε ο ΣΦΕΑ [Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών] 1967-1974. » Έως ότου το Κ.Σ. της ΕΦΕΕ αποφασίσει πιστεύουμε ότι, η σημαία μπορεί να φυλάσσεται στη Βουλή των Ελλήνων, που αποτελεί το σύμβολο της δημοκρατίας, για την αποκατάσταση της οποίας αγωνίστηκαν οι φοιτητές όλων των σχολών. Έτσι, το Προεδρείο της Βουλής θα μπορεί να παραδίδει τη Σημαία κάθε χρόνο στις φοιτητικές Παρατάξεις για τις ανάγκες του εορτασμού. Πιστεύουμε δε, ότι ουδείς θα έχει αντίρρηση τη σημαία να παραλαμβάνει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ μαζί με τoυς εκπροσώπους των άλλων Παρατάξεων, τιμής ένεκεν για τη πολύχρονη φύλαξη της σημαίας από την παράταξη». Στην επιστολή που είχαν απευθύνει προς τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Μουτζούρης και ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Δ.Πρωτοψάλτης ζητούν την παράδοση της σημαίας στη διοίκηση του Ιδρύματος ώστε «να παραμένει στον μουσειακό χώρο του Πολυτεχνείου και να μην την εμφανίζει η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ κάθε χρόνο ως αποκλειστικότητά της». Μάλιστα, μιλώντας στη ΝΕΤ, την Παρασκευή, ο κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι το ΕΜΠ ευχαριστεί το ΠΑΣΟΚ για τη διαφύλαξη της σημαίας, ωστόσο τώρα θα πρέπει να επιστραφεί στο φυσικό της χώρο, «όπως τα Ελγίνεια». Περαιτέρω, ο πρύτανης του ΕΜΠ εξήγησε ότι επιθυμία του Ιδρύματος είναι να εκτεθεί η ιστορική σημαία μαζί με την πύλη του Πολυτεχνείου.

-*-

Ανακοίνωση της ΚΝΕ:

Η σημαία, το σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, που έχει κατασχέσει αυθαίρετα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραδοθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκεί όπου ανήκει. Πάει πολύ το ΠΑΣΟΚ, που από κοινού με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχουν διαλύσει το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα και το ΚΣ της ΕΦΕΕ εδώ και πάνω από μια δεκαετία να μιλά για την συγκρότηση του Προεδρείου της ΕΦΕΕ, ως όρο για να επιστρέψει η σημαία στο φοιτητικό κίνημα. Στο τελευταίο καθορισμένο Πανσπουδαστικό συνέδριο, οι αντιπρόσωποι της όπως και οι αντιπρόσωποί της παράταξης της ΝΔ βρίσκονταν εκδρομή στην Μύκονο! Οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο και τον ευρωμονόδρομο δεν έχουν καμία σχέση με τα συνθήματα του αντιιμπεριαλιστικού ξεσηκωμού πριν από 35 χρόνια: «έξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

-*-

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ, δημοσιοποιείται στις 2.30 μμ, δηλαδή την ίδια στιγμή που η ματωμένη σημαία ταξιδεύει προς την κεφαλή της πορείας για 35η χρονιά:

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη Τ.Ε.Ι. λαμβάνοντας υπ’ όψιν της την ανακοίνωση της 15ης Νοέμβρη 2008 από τη πλευρά του Πα.Σο.Κ σχετικά με την παράδοση της σημαίας του Πολυτεχνείου στην Βουλή των Ελλήνων εντός των προσεχών ημερών και ως ότου συγκροτηθεί σε σώμα το Κεντρικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ε.Ε., τονίζει τα εξής: Η σημαία του Πολυτεχνείου αποτελεί το ύψιστο σύμβολο της Δημοκρατίας στη χώρα μας και δεν αποτελεί λάφυρο της γενιάς που κυριαρχεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα. Μετά το 1980, η Π.Α.Σ.Π. λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του Κ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε. ανέλαβε ως η τότε πλειοψηφούσα Παράταξη το καθήκον της φύλαξης και ανταποκρίθηκε με απόλυτη ευθύνη στο χρέος της τα τελευταία 23 χρόνια. Η Π.Α.Σ.Π. συνολικά είναι αυτή που έχει την ευθύνη της φύλαξης της σημαίας και όχι το Πα.Σο.Κ. Η σημαία του Πολυτεχνείου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Φοιτητικού Κινήματος και όχι μουσειακό έκθεμα προς φύλαξη ή το μέσο κατάρριψης της Μεταπολιτευτικής Περιόδου όπως κάποιοι εντέχνως προσπαθούν να παρουσιάσουν στον Ελληνικό λαό. Η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. δηλώνει πως θα περιφρουρήσει την σημαία του Πολυτεχνείου όσο αυτή βρίσκεται στην κατοχή της Π.Α.Σ.Π. όπως την περιφρούρησε τόσα χρόνια και θα την παραδώσει στην πρώτη συγκρότηση του Κ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε. Για μας το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα.

-*-

Η ώρα είναι 3μμ 17 Νοέμβρη 2008.

Είχα σκοπό να μη γράψω κουβέντα για το Πολυτεχνείο, απλά να κάτσω να σιωπήσω για τους φίλους που συνεχίζουν να φεύγουν, αντίο Γιώργο Κοίλιαρη.

Σκέπτομαι όμως ότι τα σύμβολα έχουν τη δυσάρεστη ιδιότητα να σημαίνουν περισσότερα απο οσο τα υλικά που τα αποτελούν. Οτι η σημαία που σε λίγο, για μια ακόμα χρονιά, θα τραβηχτεί απο τις άκρες σαν έπαθλο, είναι λεκιασμένη για πάντα απο το αίμα.

Και τότε ο λεκές της εμβληματικής κουρελούς μου ρίχνει μια σφαλιάρα για μένα προσωπικά, για εμάς όλους συλλογικά και τις ερχόμενες γενιές της επανάστασης-που-δεν-τσακίζει-νύχι.

Ντρέπομαι και σκύβω το κεφάλι. Συμβολικά βέβαια. Αφου το ξέρουμε όλοι πως η επέτειος θα περάσει.

Και διορθώνω τον τίτλο στο ποστ, προσθέτω με έντιτ "...και ο λεκές" εκεί που είχα γράψει σκέτα "Το σύμβολο" κι ετούτη εδώ την παράγραφο, πεπεισμένος ότι μ' αυτόν τον τρόπο έπραξα την επαναστατική μου πράξη στο πεδίο των συνειρμών. Τώρα ήσυχος μπορώ να πεταχτώ απέναντι στη Βασ.Σοφίας να δω αν θα φτάσει κιόλας το σύμβολο με τους λεκέδες. Κατόπιν θα κατακεραυνώσουμε όλοι μαζί τη "μάχη της σημαίας" ως μια ακόμα ένδειξη του ξεπεσμού μας. Η ίδια δε θα μιλήσει.

Γιατί πάνω στα σιδερωμένα πουκάμισα των βολεμένων εμείς τριβόμασταν τα βράδια και σχεδιάζαμε σκηνές για την αυριανή παραμυθία του εντός μας.

Ετσι γεννήθηκαν τα τέρατά μας.

buzz it!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πιο απληθινό κείμενο που διάβασα σήμερα.
Σου σφίγγω το χέρι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν φταίνε "αυτοί" ή εγώ αλλά νιώθω πολύ γέρος γι αυτά τα πράγματα.Παλιότερα ξεκρέμαγα τα "καριοφύλια" από το τζάκι και τα επεδείκνυα έμπλεος συγκίνησης και περηφάνειας.Τώρα στην ερώτηση "δουλεύεις σήμερα;" απαντώ "γιατί;τι είναι σήμερα;".

Σελιτσάνος.

Nomad είπε...

Μάτζικα,

καλό είναι να σου σφιγγουν το χέρι. Οταν μου σφίγγουν την καρδιά διαμαρτύρομαι...
:)

Σελιτσάνε,

εγώ πάλι, για λόγους που δεν έχουν σημασία εδώ, και να θελα είναι αδύνατον να ξεχάσω τι είναι σήμερα. Και δυστυχώς παντα δουλεύω σήμερα και πάντα σιχτιρίζω, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, και που "είναι σήμερα" και που δουλεύω σήμερα.
Την καλησπέρα μου.
:)

mamma είπε...

Καλημέρα.
Το μόνο κείμενο στο οποίο αισθάνομαι άνετα να αφήσω το σχόλιο-ίχνος μου.
Όχι πως δεν θα υπάρχουν κι άλλα εκεί έξω τα οποία θα με εκφράζουν, αλλά απέφυγα να ψάξω.

aKanonisti είπε...

Δυστυχώς ο λεκές.. δεν είναι πάνω στο ύφασμα... είναι σε όλες τις συνειδήσεις...
Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουνε.. και πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι...
Να αφαιρούμε ότι μας κρατάει μίζερους.. και να φτάνουμε στην ουσία....