Θερινό σινεμαδάκι: The absolute Gardener

President of USA: Mr. Gardner, do you agree with Ben, or do you think that we can stimulate growth through temporary incentives?
[Long pause] Chance the Gardener: As long as the roots are not severed, all is well. And all will be well in the garden. President: In the garden... Chance the Gardener: Yes. In the garden, growth has it seasons. First comes spring and summer, but then we have fall and winter. And then we get spring and summer again. President: Spring and summer... Chance the Gardener: Yes. President: Then fall and winter. Chance the Gardener: Yes. Benjamin Rand: I think what our insightful young friend is saying is that we welcome the inevitable seasons of nature, but we're upset by the seasons of our economy. ~.~ To "Being There" (σε ελληνική μετάφραση "Να είσαι εκεί κ.Τσάνς") είναι για μένα μια απο τις απολαυστικότερες κωμωδίες έβερ, ο καλύτερος ρόλος του Πίτερ Σέλλερς (πιο καλός κι απ τον Πανθηρα, τον ΦουμανΤσου η τον Ινδό στο Πάρτι) ένας από τους πιο ξεκαρδιστικούς ρόλους της Σιρλει μακΛέιν (η σκηνή του κωμικού οργασμού της μπροστά στον ασάλευτο Τσάνς είναι από αυτές που θα έπρεπε να διδάσκονται στις νεαρές ηθοποιούς) και ταυτόχρονα, ένα έργο τόσο σοφό και τόσο έξυπνα μασκαρεμένο σε κωμωδία που σου μένει αξέχαστο. Ο Τσανς, ένας κηπουρός που έμεινε απο παιδί έγκλειστος στον κήπο του αφεντικού καθώς είναι εντελώς χαζός και μόνο να ασχολείται με τα φυτά και να βλέπει τηλεόραση ξέρει, αναγκάζεται να βγει για πρώγτη φορά στη ζωή του απο τη βίλα, όταν το αφεντικό πεθαίνει, η βίλα πουλιέται και του κάνουν έξωση. Με την εξοδο του Τσανς, που δεν εχει ξαναδεί στη ζωή του την πόλη, ξεκινάει ένα απίθανο γαιτανάκι συμπτώσεων, που τον φέρνει τελικά στον...Λευκό Οίκο να συνδιαλέγεται με τον πρόεδρο! Επειδή ο Τσάνσι μιλούσε παντα για θέματα του κήπου, οι συνομιλητές του, δυσκολευόμενοι να αντιλήφθούν πως πρόκειται περί ηλιθίου, θεωρούν ότι είναι...φιλόσοφος που μιλάει μεταφορικά για την πολιτική και αμέσως αναλαμβάνει ο ιματζ μεικερ, να κάνει τον χαζούλη κηπουρό, τον νεο "γκουρού" της οικονομίας και της πολιτικής. Ακόμα και την ιδιότητά του τους λέει ο άνθρωπος (Γκάρντνερ) αλλά αυτοί το εκλαμβάνουν ως επίθετο-παρωνύμιο του ιδιόρρυθμου φιλόσοφου. Ταυτόχρονα, τον εκκολαπτόμενο αυτόν αστέρα της οικονομικοπολιτικής σκηνής, ερωτεύεται σφόδρα η Σίρλει, η οποία επίσης νομίζει ότι έχει να κάνει με σοφό. Το εργάκι αυτό, που όσες φορές και αν το έχω δει δεν χάνει τίποτα απο τη φρεσκάδα του και παραμένει εντελώς σύγχρονο, συνοδεύεται απατραιτήτως απο ζεστά ποπ κορν και κοκα κολα ή μπυρίτσα. Συνίσταται οταν το παρακολουθήσουμε, να έχουμε στην πίσω άκρη του μυαλού μας τη φιγούρα του κ.Λιάπη, η, εαν είστε πιο κοσμοπολίτες, των κ.Μπους, μπαμπά και γιού. Θα πέσετε ξεροί απο το γέλιο!

buzz it!

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κορυφή!
(είστε όντως δικός μας άνθρωπος)

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζετε ότι ο συγγραφέας (Κοζίνσκι νομίζω αν και η μνήμη μου δεν είναι σόι,όπως διαπιστώνει και η NinaC κάπου αλλού)αρνείτο να το δώσει για σενάριο και υποχώρησε μόνον όταν προτάθηκε ο Σέλλερς για τον ρόλο του Τσανς;Και μάλιστα ένας απ' τους κυριώτερους λόγους που δέχθηκε ήταν ότι θα ήταν το κύκνειο άσμα του μεγάλου ηθοποιού.
Συμφωνώ με την πρότασή σας αν και τα ποπ-κορν και οι μπύρες ίσως μείνουν και ανέγγιχτα...

Σελιτσάνος.

Spy είπε...

Eγώ απ' την άλλη γιατί συγκινούμαι όταν την βλέπω;
Mήπως γιατί μου κάνει κάτι το ότι ήταν ο τελευταίος του ρόλος;
Kάτι σαν να είσαι παιδί και να βλέπεις για πρώτη φορά τον Bέγγο να δακρύζει...

aKanonisti είπε...

Λαμπρή ταινία... και πράγματι έχει μια νοσταλγια.. που με τίποτα δεν θα ήθελα να χαλάσω με την εικόνα των δικών μας ή των ξενόφερτων γλοιώδαρων..
Απο Πιτερ Σελερς πεθαίνω στο γέλιο και με το Πάρτυ...
Εκείνη η ινδική προφορά...με σκοτώνει...χαχαχαχαχαχα

Βάσκες είπε...

Θεϊκή ταινία και θυμάμαι την πρώτη φορά που την είδα σε θερινό παιδί.

Δεν κατάλαβα τίποτε βέβαια εκτός από κάποιες κωμικές σκηνές.

Nomad είπε...

Ολους:

Ron Steigler: Mr. Gardner, uh, my editors and I have been wondering if you would consider writing a book for us, something about your um, political philosophy, what do you say?

Chance the Gardener: I can't write.

Ron Steigler: Heh, heh, of course not, who can nowadays? Listen, I have trouble writing a postcard to my children. Look uhh, we can give you a six figure advance, I've provide you with the very best ghost-writer, proof-readers...


Chance the Gardener: I can't read.

Ron Steigler: Of course you can't! No one has the time! We, we glance at things, we watch television...

Chance the Gardener: I like to watch TV.

Ron Steigler: Oh, oh, oh sure you do. No one reads!


:))))))))))))))))))

Καλο ΣΚ να έχουμε.

mamma είπε...

Αγαπημένος ηθοποιός.

Την ταινία που προτείνετε δεν την έχω δει, όμως μία που μου άρεσε πάρα πάρα πολύ είναι "Hoffman".

Αόρατη Μελάνη είπε...

Κορυφαία ταινία.

Ευχαριστώ που μου τη θύμισες.

Όμως δεν τη θεωρώ κωμωδία, άσχετα αν βγάζει γέλιο. Τη θεωρώ απόλυτα σοβαρή. Φιλοσοφική θα τη χαρακτήριζα.

Spy είπε...

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι ΔΕΝ είναι κωμωδία!
Οριακά ΠΑΡΩΔΙΑ θα την έλεγες, αν και το φιλοσοφική αγγίζει πιο πολύ το ύφος της.

Ανώνυμος είπε...

πολύ μεγάλη ταινία...
μ'αυτήν θα βγάλουμε όλη τη σαιζόν ;

Nomad είπε...

mamma,

να τη δείτε οπωσδήποτε! Αν δεν την παίζει θερινό, τότε σε διβιδι και στο μπαλκόνι. Αρκεί να μη μένετε δίπλα σε γκρινιάρηδες που θα ενοχληθούν από την οχλαγωγία και τους γέλωτες.

αόρατη μελάνη,

ναι, έτσι είναι αν και είναι9 επίσης μια υπεροχη κωμωδία. Νομίζω πως η ομορφότερη λειτουργία της κωμωδίας είναι αυτή ακριβώς -να μεταμφιέζεις σε αστείο κάτι σοβαρό, να βρίσκεις τις γκροτέσκες πλευρές μιας πραγματικής κατάστασης και να τις μεγενθύνεις κωμικά- κι οχι η φάρσα.

Κατασκοπε,

:) οπως και να το πουμε, έχουμε συννενοηθεί νομίζω.

κΚΚΜοίρη,

ομολογώ ότι πράγματι τελευταία η παραγωγή μου έχει πέσει και ανερυθριάστως ομολογώ ακόμα ότι σε πολύ λίγες ημέρες -για την ακρίβεια 3 και σήμερα- ευελπιστώ να εξαφανιστεί. Ελπίζω αμα τη επιστροφή μου μετά τον 15αυγουστο να μην έχει εξαφανιστεί και το ιντερνέτ.

:ΡΡ

cynical είπε...

Γεια σου Νομάδα. Αντε υπομονή και θ' απαλλαγεις απο το blog συντομα. Δυο και μια μείνανε ως το μεγάλο φευγιό;

Δυσκολα να τη βρεις στα βιντεαδικα. Παίζεται πουθενα στην πολη;

Nomad είπε...

Κυνική,

ναι, θα απαλλαγώ! Νομίζω οτι στα ενημερωμένα βιντεάδικα δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Το δικό μου πχ την έχει και είναι συνοικιακό (αν και ενημερωμένο, δε λεω)
Δεν ξερω αν παίζεται τώρα στα σινεμά, και βαριέμαι να σου πω την αμαρτία μου ν ανοιξω εφημερίδα.

(Φανταζεσαι σε τι κατασταση είμαι)