Tous Grecs.


Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι καθόλου τυχαίο: την ώρα που οι Βρυξέλλες θέτουν την Ελλάδα υπό επιτήρηση, η Γαλλία, διά της Κριστίν Λαγκάρντ, της υπουργού της επί των Οικονομικών, παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κυβερνητικό σχέδιο για να επανέλθουν τα δημόσια ελλείμματα στο 3% το 2013. Η υπουργός θα προσέξει να μην προφέρει τη λέξη «λιτότητα», η οποία παραλίγο να της στοιχίσει τη θέση λίγο καιρό μετά την ανάληψη του υπουργείου, το 2007, όμως περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη «Le Figaro» (στο φύλλο της 30ής Ιανουαρίου) λίγες αμφιβολίες αφήνουν: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε προσπάθειες άνευ προηγουμένου, για τις οποίες απαιτείται εθνική κινητοποίηση. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι συνολικές δημόσιες δαπάνες θα αυξάνονται με ρυθμό κατώτερο του 1% ετησίως από το 2011. Ουδέποτε μια κυβέρνηση έχει κάνει τόσο πολλά. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα πάγωμα του προϋπολογισμού των υπουργείων και ανάλογες προσπάθειες για τις τοπικές συλλογικές δομές».

Ίδιο σχέδιο και στις ΗΠΑ: το δημόσιο έλλειμμα, που πρόκειται να αυξηθεί φέτος στο 10,6% του ΑΕΠ, θα πρέπει να έχει μειωθεί σε περίπου 4% το 2013. Και στις τρεις περιπτώσεις,
της Ελλάδας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ (ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός) η λογική είναι η ίδια: έναν χρόνο αφότου άνοιξαν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κρουνούς των πιστώσεων για να ξορκίσουν την κρίση και να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση... και πάλι για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. Η αύξηση των επιτοκίων της αποταμίευσης στις δυτικές χώρες δείχνει πράγματι ότι τα νοικοκυριά ανησυχούν πλέον για τα δημόσια ελλείμματα που, όπως πιστεύουν, χρησίμευσαν περισσότερο για να διασωθούν οι τράπεζες απ΄ ό,τι για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Είναι συνεπώς καιρός για τις κυβερνήσεις να στείλουν το σήμα ότι επανερχόμαστε στη νομιμότητα, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες. «Η ανάκαμψη υπάρχει στις στατιστικές, όμως η ύφεση υπάρχει στη ζωή των ανθρώπων» παραδέχθηκε στο Νταβός ο Λάρι Σάμερς, ο οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.

Η έξοδος από την κρίση προαναγγέλλεται πολιτικά και κοινωνικά δύσκολη- το υποδηλώνει η αναβίωση του λαϊκισμού. Και εδώ, ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες θα αποδεχθούν την επερχόμενη λιτότητα θα παρατηρηθεί προσεκτικά από πολλές πρωτεύουσες, η πολιτική των οποίων ακολουθεί, διακριτικά, μια ανάλογη οδό.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4558612&ct=1


Οταν πανηγυρίζαμε για την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ  και μετά στην ΟΝΕ και στο Ευρώ, θα έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει ότι η Ευρώπη αποδέχεται να προσδιορίζουν την πολιτική της οι αγορές κι ότι το παιχνίδι των όποιων κερδοσκόπων μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά δεν είναι αποδεκτός ο πόθος των λαών να ζουν καλύτερα.

Αυτό δεν είναι Ευρώπη των λαών αλλά των μονοπωλίων, κι ας έχει οικειοποιηθεί το σύνθημα το ΚΚΕ. Δεν είμαι ΚΚΕ, μα δεν είμαι και τυφλός.

Επειδή λοιπόν η χώρα δέχεται συντονισμένη επίθεση κερδοσκόπων εξ αιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης (στην οποία εξάλλου βρέθηκε επειδή τα εκάστοτε γκόλντεν μποις έπαιρναν όλα τα λεφτά,  και τα σκάνδαλα και οι μίζες κλπ) , καλούμαστε τώρα εμείς πρώτοι στην Ευρώπη, και μαλιστα υπό κοινοτική κηδεμονία-εποπτεία, να σηκώσουμε το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του Παπανδρέου. Αλλά αμφισβητώ την απόφαση υποταγής μιας χώρας στα θέλω των αγορών και των στοιχηματζήδων. Αν η Ελλάδα χαθεί, θα χαθεί ολη η Ευρώπη. Κι αυτο οι Ευρωπαίοι το ξερουν. Δεν κινδυνευει εδώ μια χώρα, αλλα μια ένωση.

Την  υπογράμμιση στην τελευταία παράγραφο στο κείμενο της Μοντ την έκανα για να καταλάβουμε ότι αν η Ελλαδα αποδεχτεί σήμερα τις θυσίες που ταχα μου επιβάλλονται για να μην πτωχεύσουμε, αύριο τις ίδιες θυσίες θα τις αποδεχθούν όλοι οι λαοί.

Είναι λοιπόν πράγματι καιρός για τους Ελληνες. Καιρός να γίνουμε όλοι Ελληνες. Το κόστος της απειλούμενης πτώχευσης είναι πάντοτε μικρότερο από το κόστος της υποτέλειας των παιδιών μας.
Εξάλλου εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε και πολλά να χάσουμε, τα πηραν ήδη.

Αυτό που καμια κυβέρνηση στη γη δεν θα μπορέσει ποτέ να προσπεράσει χάριν των κερδοσκόπων, είναι η αντίσταση του λαού της.




buzz it!

5 σχόλια:

vague είπε...

Ήρθε η ώρα που θα αποδειχθεί (δυστυχώς) ότι κάποιοι μάλλον δεν ήταν τελικά και τόσο γραφικοί, όταν προειδοποιούσαν για τη φύση και τους σκοπούς της Ενωμένης Ευρώπης.

Ωστόσο με έναν ενωμένο ευρωπαϊκό λαό, θα μπορούσε ίσως να μετριαστεί το κακό.

Σελιτσάνος είπε...

Ανακάλυψα το ποστ σας με δεκαπέντε μέρες καθυστέρηση αλλά διαπιστώνω ότι είναι σα να γράφτηκε σήμερα.Το μόνο που θα πω είναι ότι η επικοινωνιακή ενορχήστρωση είανια θαυμαστή:χθες ξαναδημοσιεύτηκε στον ξένο τύπο η είδηση για την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας και δίπλα μια φωτογραφία από έλληνες εορτάζοντες την καθαρά Δευτέρα.Ο συμβολισμός σαφής.Σκέφτεται ο γερμανός:"Δεν θα πληρώνω εγώ για να περνάν καλά αυτοί!" Έτσι σιγουρεύουν ότι δε θα γίνει αυτό που λέτε.Ότι δηλαδή θα υπάρξει μια κοινή δράση των λαών.Κι εμείς καταλήγουμε στη ραγιάδικη άποψη "ας πληρώσω τώρα για να μην κατηγορηθώ ότι είμαι κλέφτης και υπαίτιος του γκρεμίσματος της Ευρώπης".

theorema είπε...

Υπάρχει κι άλλη λύση. Ας μας αφήσουν να πτωχεύσουμε. Κι ας μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Το επόμενο βήμα θα είναι ένα κοινό νόμισμα των νότιων (αδύναμων οικονομικά) χωρών), υποτιμημένο και ταπεινό. Οκ.
Τα προϊόντα μας θα πωλούνται φθηνά, οι εξαγωγές θα πάρουν τα πάνω τους, το χρήμα μας (αν και φθηνό) θα αυγατίζει.
Σε ένα χρόνο η οικονομία της Γερμανίας θα έχει γονατίσει.
Για να δούμε, συμφέρει?

Τα σέβη μου μεσιέ Νόμαντ ;-)

brujita είπε...

Τα σεβη μου!

island είπε...

Δεν μπορώ να κατανοήσω αγαπητέ όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι έλληνες είναι υπέρ αυτών των αλλαγών!!! Αλήθεια, στον δρόμο δεν εισπράττω κάτι τέτοιο. Και μου έρχεται στο μυαλό ένα άρθρο του Κούλογλου που έλεγε για το κοινωνικό σοκ που προκαλεί η λέξη πτώχευση. αν αναλογιστούμε πως αυτή η λέξη θα ειπωθεί στους νεοΈλληνες με το όνειρο του τζιπ και της μεζονέτας τότε εφαρμόζει το σοκ άψογα.

Η πορεία θα δείξει αν είμαστε το εξιλαστήριο θύμα της κατάρρευσης της Ευρώπης ή η απαρχή της εξυγίανσης. Πάντως τον λαό δεν τον βλέπω ακόμα να κινείται. Τελικά ο τόσων ετώ λήθαργος ακόμα καλά κρατεί.

Καλό Πάσχα και καλώς επιστρέψατε. :)