Το δάχτυλο

Δεν είχα να πω κάτι, έτσι έλειψα.
Επιστρέφω για να δημοσιοποιήσω αυτή τη φωτογραφία.
Το οφείλω στη συλλογική ψυχή του Έλληνα.
Αν υπάρχει δηλαδή κάτι τέτοιο.
(Όχι συλλογική ψυχή, αυτή είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει)




Αυτό που βλέπετε, είναι ο δυτικός τοίχος της ιματιοθήκης των τηβέννων, δηλαδή του ακαδημαϊκου "βεστιαρίου" της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών του πανεπιστημίου του Λάϊντεν. 
Αυτό το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας και είναι το αρχαιότερο της χώρας. Στην πόλη αυτή γεννήθηκε ο Ρέμπραντ. Και στο πανεπιστήμιο αυτό δίδαξαν, μεταξύ άλλων, ο Σπινόζα κι ο Καρτέσιος. Δεν είναι ένα τυχαίο πανεπιστήμιο. 
Η εν λόγω αίθουσα των τηβέννων, βρίσκεται μέσα σε ένα μεσαιωνικό μοναστήρι, που τώρα έχει αναστηλωθεί και μετασκευαστεί σε χώρο του πανεπιστημίου. Χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αναγόρευση των διδακτόρων, την απονομή των τίτλων, κλπ. 
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου που με συνόδευε, αφού με ξενάγησε στο χώρο, με έβαλε σε αυτή την αίθουσα "επειδή είσαι Έλληνας". Δεν κατάλαβα τι εννοούσε. Τότε, μου υπέδειξε τον τοίχο που βλέπετε. "Αυτοί που εικονίζονται στους 12 περιφερειακούς πίνακες, είναι κάποιοι από τους ευεργέτες και συνιδρυτές του πανεπιστημίου", μου είπε. Μετά με ρώτησε τι βλέπω στον κεντρικό πίνακα. Έβλεπα έναν ακαδημαϊκό της αναγέννησης να ακουμπάει το χέρι του σε μια υδρόγειο σφαίρα. "Πράγματι", επιβεβαίωσε. "Για δες καλύτερα"
Και τότε είδα.
Δεν ακουμπούσε απλώς το χέρι του στην υδρόγειο. Έδειχνε με το δάχτυλό του ένα σημείο επάνω της. 
Την  Ελλάδα.
"Είναι για να θυμόμαστε από που προέρχεται η έννοια της Ακαδημίας, από που ξεκίνησαν όλα αυτά", μου είπε, χαμογελώντας, ο Ολλανδός καθηγητής. "Εσείς δεν λέγατε πως ο ομφαλός της γης βρισκόταν στους Δελφούς;", το χαμόγελό του έγινε  πιο πλατύ. 
"Και σήμερα στο κέντρο του κόσμου βρισκόμαστε.. Και σήμερα μας δείχνουν με το δάχτυλο...", του είπα.
Γελάσαμε και οι δύο. Ευτυχώς, αντιλήφθηκε το χιούμορ μου.
Δεν ξέρω γιατί δεν συγκράτησα το όνομα του ακαδημαϊκού της αναγέννησης στο πορτρέτο. Η μάλλον,  νομίζω πως ξέρω. 
Μα δεν έχει σημασία..





buzz it!

2 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Από το δαχτυλοδεικτούμενο κέντρο του κόσμου - για την ακρίβεια μερικες εκατοντάδες χιλιομετρα νοτιονατολικά του ομφαλού της γης- τολμώ να πω ότι και πέρυσι, στην προηγούμενη ανάρτησή σας: χαίρομαι πολύ που είσαστε εδώ.

Σελιτσάνος είπε...

Σαφές το μήνυμα αλλά οι αποδέκτες,φοβάμαι,τυρβάζουν περί άλλα.(Να μας επισκέπτεστε πού και πού.)